Форум » ТАКОЕ МНЕНИЕ РУСИНОВ » Банош - Балмош (цікаве) » Ответить

Банош - Балмош (цікаве)

pozsony: Балмош ‒ Банош Здавна згадують легенди характерну народну страву верховинських вівчарів «банош». Впевнений, що страва надзвичайно смачна, хоча мені не довелося покоштувати. Наступний рецепт «балмоша» я знайшов у класичній кулінарній книзі Агнеша Зілахі (1892 рік). Переконався, що обидві, як верховинський «банош», так і трансільванський (ердельський) «балмош» ті ж самі страви. И не може бути інакше, адже готують близькі сусіди, вівчарі рахівських та сейкелі* трансільванських (ердельських) полонин. Ніколи не бачила в інших місцях, тільки у тій частині Трансільванії, де процвітає вівчарство, як готують «балмош». Але можна готувати з доброго коров'ячого молока або з густини молока буйвола також, але справжній смак має лише «балмош», зроблений із сметани вівця. Спосіб готування наступний: необхідно зібрати густу сметану з великого діжка свіжозгорненого молока вівцематок і приблизно 1 літр густини згорнутого молока покласти у чистій каструлі скип’ятити, коли скипіло, додаємо мало солі. Гарячу густину постійно помішуємо дерев'яною ложкою правою рукою, а лівою ‒ повільно засипаємо біля півлітра гарно-жовтявого кукурудзяного борошна (кендеричаної муки). За півгодини при помішуванні кукурудзяне борошно із сметаною загусає у тісто, а частина масла виділиться навколо тіста. Якщо густина дуже добра виділиться багато масла і природно, чим більше масла тим смачніший «балмош». Викладають у тарілки ложками по колу і у середину ллють із споду масло. Як вище згадала, «балмош» можна готувати з коров’ячої сметани, але у такому разі краще використовувати вершки. «Балмош» подають на стіл на вечерю, або як другу страву. *Сейкелі ‒ угорці, які проживають у Трансільванії, яка тепер належить Румунії

Ответов - 0



полная версия страницы